Bunnik logo

 

Φυτά Bunnik
Τα φυτά Bunnik είναι εδώ και χρόνια γνωστά στο εμπόριο φυτών. Τις τελευταίες δεκαετίες η εταιρεία έχει αυξησεί την ποικιλία των φυτών τους, η οποία περιλαμβάνει πλέον δεκάδες ποικιλίες. Κάθε εβδομάδα παράγουν περίπου 600.000 μονάδες. Η εισαγωγή γίνεται από διάφορες χώρες στην Ασία, την Κεντρική Αμερική, καθώς και τη Μεσόγειο.
Γκάμα προϊόντων
Gorgeous Green: μακράν η πιο σημαντική γραμμή παραγωγής και βάση για φυτά Bunnik. Αποτελείται από πράσινα φυτά, εσωτερικού χώρου.
Blooming Beauties: ανθισμένα φυτά σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.
Splendid Specials: νέα είδη από την Ασία και την Κεντρική Αμερική. Περιλαμβάνει επίσης την ειδική συλλογή φυτών του νερού.
Sparkling Seasons: εποχιακά προϊόντα, όπως τα φυτά εξωτερικού χώρου ή ποικιλίες οπωροφόρων.
Fancy Finish: ευρύ φάσμα διαφόρων αξεσουάρ, όπως ετικέτες, κεραμικά και καλύμματα εδάφους.

Ιστορία
Η εταιρεία ξεκινά με το όνομα «Pijnacker», το 1968. Πριν από το 1968 ο ιδιοκτήτης, Fred Bunnik, καλλιεργούσε ντομάτες. Το 1968 αποφάσισε να στραφεί προς την καλλιέργεια φυτών σε γλάστρες. Πρώτο του προϊόν ήταν η Αιχμέα, η οποία είναι ποικιλία των Βρομελιών.
Τρεις από τους γιους του Fred, οι Hans, Fred και Frans, ξεκινούν το 1981 την εταιρεία Gebroeders Bunnik. Το 1988 δημιουργούν το πρώτο ανεξάρτητο θερμοκηπίο τους και η οικογενειακή επιχείρηση να μετακομίζει στο Bleiswijk. Από τότε, η εταιρεία έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Το 1977 μετονομάζεται σε Φυτά Bunnik. Πλέον, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία φυτώρια στον κόσμο.
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διατηρεί επτά εγκαταστάσεις στο Bleiswijk, κάθε ένα με τη δική του ταυτότητα, που εκτείνονται σε 25 στρέμματα γης. Κατά τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες της εταιρείας αποδίδουν καρπούς. Το 1994 η εταιρεία έλαβε το Ολλανδικό Βραβείο για επιχειρηματίες κηπευτικών και το 1998 το Βραβείο του Ρότερνταμ για επιχειρηματίες το. Το 2010 ανακηρύσσεται Καλλιεργητής της χρονιάς από την πρωτοβουλία ¨Κατάταξη του καλλιεργητή¨ στην κατηγορία ¨ανθοφόρα φυτά¨. Τέλος, ορίζεται ως γενικός νικητής της κατηγορίας ¨Καλλιεργητής της χρονιάς¨ για το Hortifair 2010, ενώ έχει καταχωρηθεί και στο Hillenraad Top-10 των κορυφαίων κηπευτικών εταιρειών στην Ολλανδία, τα τελευταία δύο χρόνια.
Εταιρική κοινωνική ευθύνη
Η εταιρεία χρησιμοποιεί την εναπομένουσα θερμότητα από τη βιομηχανική περιοχή του λιμανιού του Ρότερνταμ για τη θέρμανση των θερμοκηπίων τους. Συμβάλουν επίσης, στη μείωση των εκπομπών CO2, με την εξαγωγή του από τις καπνοδόχους των τοπικών εργοστασίων και την εκ νέου χρήση του στα θερμοκήπια τους. Επίσης, η εταιρεία ανακυκλώνει πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί . Τέλος, η εταιρεία προσφέρει επίσης καθοδηγούμενη εργασία σε άτομα με γνωστικές δυσκολίες και λειτουργικούς περιορισμούς.
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία ασχολείται με την έρευνα όσον αφορά την ανθεκτικότητα. Παίζει ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία AquaReUse, μια συνεργασία μεταξύ των δήμων, των επιχειρήσεων και των ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής Overbuurtsepolder. Τα λύματα που προέρχονται από 100 στρέμματα θερμοκηπίων συλλέγονται και οδηγούνται σε ένα εργοστάσιο, το οποίο παράγει καθαρό νερό. Το νερό αυτό στη συνέχεια επαναχρησιμοποιείται από τις εταιρείες κηπευτικών στην περιοχή, για καλλιέργεια. Αυτό δημιουργεί ένα κλειστό κύκλωμα νερού για τις κηπευτικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Επίσης, η εταιρεία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Wageningen και εταιρεία Technokas, σε ένα θερμοκήπιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο δοκιμάζει αυτή την περίοδο μια εντελώς νέα διαδικασία υψηλής τεχνολογίας, όπου από τη μια τα βέλτιστα επίπεδα φωτός χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες και από την άλλη, το πλεόνασμα του φωτός (περίπου 80%) συλλέγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Όλες οι παραπάνω ενέργειες έχουν ως στόχο να κάνουν την εταιρεία ενεργειακά αυτάρκη και με το λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.